O V E R   M I J N   W E R K


PIROUETTES 

een poëtische beschouwing over het werk van Gerrie Brust Bijmolt

door Mala Kishoendajal

 

Wij, wij vermaken ons met pirouettes in de stilstaande tijd

en verzuchten dat de tijd verglijdt.

Het is een lelijke vergissing, die schone schijn.

 

Zoals de zon in dienst lijkt te zijn van de grillige aarde,

terwijl het de aarde is die om de gunst van de zon draait.

 

Zoals vanuit ons perspectief de stilstaande trein

van het andere perron wegrijdt,

maar in werkelijkheid wij het station verlaten.

 

Zo ook maken wij pirouettes in de stilstaande tijd.

Die glimlacht geamuseerd.

--------------------------------------------------------------------------

Mala Kishoendajal (Paramaribo, 1959) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster van hindostaanse afkomst.Woont en werkt in Den Haag.

Bibliografie:

Geen weg terug en Sita de vrouw, beide scenario's voor theater

Dame Blanche (2001), Het Boegbeeld (2002) en Kaapse Goudbessen (2016), romans

Pijn in parlando (2009), poêziedebuut.

 

 

 

HET SLOT VAN DE TOESPRAAK VAN JILL STOLK BIJ DE OPENING VAN DE EXPOSITIE BOEKWERKEN ( september 2017)

" (..) Gerrie, dank voor het aanreiken van nieuwe ordes, het aanwijzen van het oneindige, het verbinden van tijden, plaatsen en verledens. Wie nieuwe werelden in een overzichtelijk en origineel kader, dat tot nadenken stemt, weet te plaatsen is een waarachtig kunstenaar."

-----------------------------------------------------------------------------

Jill Stolk was auteur, docent muziek en yogalerares. Als freelance journalist schreef zij boekbesprekingen voor o.a. de weekkrant Den Haag Centraal.

Bibliografie:

Ik hou van Holland en de Kijkrobijn, eenakters

Scherven van smaragd (1983), Onder de blauwe sarong (1986), De zwijgende vader (1992), romans en

Kleurverschil (1992), colummns en Indie is alles (1996), interviews, al deze publicaties vanuit een Indische achtergrond.

In 2011 verscheen de roman Ademtocht (over astma)

 

 

OVER TEKENINGEN 

(..) Tijdens de winters op het eiland La Palma brengt de kunstenares met fijnschrijver en viltstift hulde aan de zon. Dag in dag uit tekent zij de lucht vlak voordat de zon ten tonele verschijnt. Elke dag treft zij een ander schouwspel aan. De schakering van kleuren weet zij te vertalen in kleurige lijnen.

Net als de schrijver Yannis Kiourtsakis zegt:"Je moet dezelfde dingen op een andere manier zeggen, niet om jezelf te herhalen, maar juist om het andere te zeggen - het andere dat in hetzelfde huist, omdat niets zich ooit ongewijzigd herhaalt, omdat alles in dit leven onuitputtelijk is." (..) Gerrie Brust Bijmolt kiest ervoor zonsopkomsten te registreren, het begin van de nieuwe dag. Iedere keer toch anders.

 Tekst: Marije van der Kooi, kunsthistorica en voormalig galeriehouder bij de Haagse Kunstkring

 

 

MIJN FASCINATIES in alfabethische volgorde:

aarde, abstractie, algebra, architectuur - BOOK ART - COLLAGES - dierengedichten - Espagna - fabrieken, familiegeschiedenis, film, fragmentatie - Groningen(stad en land) - horizon, houtsnedes - inkt, insecten - Japan - kalligrafie -  kleurpotloden - licht en lucht, lijm, linosnedes - maskers en mombakkes, meten en wegen, migratie - Noordwijk - oceaan, ontploffingen - La Palma de los Canarios, PAPIER, poëzie, potloden - rivieren, ritmes en rijmschema's, reizen en trekken - scharen, schildpadden, sterrenstof - taal, TEKENINGEN, tronies - uitzonderingen (afwijkingen en ontsporingen), universum - viltstiften, vulkanen - woestijnen en parken, wolken - eilanden, ijsbergen - zee, zon, zonsopgangen

 

 

GEDICHT over het scheppen van kunst; van Csezlow Milosz (vertaling van Gerard Rasch)

Alle pogingen tot verwijdering van de zg. kelk des lijdens - door het denken, onbezonnen acties ten bate van zwerfkatten, diep ademhalen, religie - hebben gefaald

men dient zich te schikken, zacht het hoofd te buigen (...)

en indien mogelijk uit de materie van het lijden een ding of een persoon te scheppen (...) het heel voorzichtig te amuseren, als een ziek kind dat men eindelijk met stomme kunstjes een flauwe glimlach afdwingt

 

TOELICHTING 

COLLAGES/ PAPIERSCHILDERINGEN

Gerrie maakt werk op papier. Met eenvoudig gereedschap: (kleur)potlood, viltstift, schaar, mes en lijmstick. Met simpel materiaal: papier en verpakkingskarton.

Tijdschriften, reclamedrukwerk en verpakkingskarton - "waardeloos materiaal"- hergebruikt zij als bouwstenen voor haar collages.
Net als een schilder met verf brengt zij laag voor laag aan bij het maken van een voorstelling, soms figuratief, veel vaker geabstraheerd. En de laatste jaren vaak volledig abstract.
Daarbij maakt zij gebruik van de kleur en de textuur van uitgeknipte of gescheurde fragmenten om een voorstelling/beeld te construeren.
“Eigenlijk ben je aan het bouwen met stukjes papier. In het platte vlak."

Bij het maken van een collage laat Gerrie zich over het algemeen leiden door het materiaal: de papierfragmenten in de vorm van een motief, een dessin, een afbeelding, maar ook door ooit geziene en kennelijk in het geheugen terug te vinden beelden. Vanuit dit tweerichtingsverkeer geeft zij vorm aan fascinaties, zoals hierboven opgesomd. 

TEKENINGEN


Naast de collagetechniek blijft Gerrie geïnteresseerd in lijnvoering."Tekenen doe ik al vanaf mijn vroegste jeugd. Ik gebruik nog kleurpotloden die ik van Sinterklaas gekregen heb toen ik 7 was."
Meer dan een decenium lang verbleef zij jaarlijks voor langere tijd op het Spaanse eiland La Palma. Daar maakte zij iedere dag bij zonsopkomst een tekening van het uitzicht op de Atlantische Oceaan. Vooral van de lucht erboven. Vaak zijn dan de contouren te zien van het eiland Tenerifa met de vulkaan Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje. En de zon. Zon, licht, lucht, wolken, de oceaan, eilanden, vulkanen... zoveel fascinerends bij elkaar!

 

BOOK ART

Zowel met de boeken zelf als met teksten daaruit werkt Brust Bijmolt. In oude boeken verandert zij het woordbeeld, wijzigt in lettertekens. Ook bouwt Gerrie met hele en halve woorden een voorstelling in de vorm van een woordcollage. Onder de titel WOORDBEELDKUNST exposeerde Brust Bijmolt bij uiteenlopende gelegenheden (een selectie uit ) 37 bewerkingen van de Duitse vertaling van een Japans SF-verhaal.  

Eind 2016 heeft Gerrie deelgenomen aan de tentoonstelling van visuele poëzie in de Haagse Kunstkring tijdens de Cross Over-manifestatie Op drift. Mede-exposanten waren Jet H.H. Crielaard, Sage Art, Yves de Block, Walther van der Horst en Will van Sebille.

In het najaar van 2017 was er een solo-expositie onder de titel BOEKWERKEN in de Haagse Galerie 44.

In januari 2018 was er opnieuw een expositie van werken met beeld en tekst, nu in een duo-presentatie met dichter Will van Sebille. 

Voor december 2019 staat een grote solo-expositie met Book Art - en meer - bij het Leidse Genootschap Ars Aemula Naturae op de rol.