O V E R   M I J N   W E R K


BOOK ART

Ik ben papierkunstenaar: ik gebruik papier als materiaal, meestal fungeert papier ook als drager van het kunstwerk. Naast het tekenen, dat ik mijn hele leven al doe, ben ik in vakanties collages gaan maken. Verzamelen, ordenen en weer anders ordenen, stapelen, vastbinden, knippen, scheuren en plakken zijn activiteiten en technieken waarmee ik vormgeef. 

Sinds 2015 werk ik vooral met oude en/of afgeschreven boeken. De schoonheid daarvan heb ik leren zien in de 11 jaar dat ik een succesvolle tweedehandsboekwinkel beheerde. Daar leerde ik naast de inhoud van het boek ook de kleur en de structuur van het -oude- papier waarderen. In het collageren met oude en/of afgeschreven boeken zijn twee soorten beeldend werk te onderscheiden. Abstracte collages - in vaktaal: papiers collés met materiaal uit de boeken. En tekeningen, collages en foto-montages op (de binnenzijden van) boekomslagen.  

Quotes:

"Kijk rond en zie wat er ontstaat als een kunstenaar met respect voor boeken die boeken verscheurt, verknipt, betekend, beplakt, verzwart (..).Dwalend door haar universum lees ik verdwaalde letters op sterren, opdrachten van schrijvers aan hun geliefden, imaginaire landkaarten, Gregoriaans notenschrift, zie ik mysterieuze installaties van gebundelde boeken die me uitdagen te associëren". Aldus Will van Sebille, dichter en oud-voorzitter van de Haagse kunstkring in 2019 bij de opening van de grote overzichtsexpositie BOOKART 2014-2019 bij het Leids Schilder- en Teekenkundig Genootschap Ars Aemula Naturae.

"In het werk van Gerrie wordt het gedrukte verhaal gemanipuleerd, bewerkt of uit het boek verwijderd. Maar tegelijkertijd, en dat is intrigerend, wordt juist daardoor de kern van taal benadrukt.", zei Hans Muiderman, schrijver in zijn openingstoespraak in de Haagse galerie 44 bij een tentoonstelling van Taaltekeningen in 2019.

 

Tot zover de nformatie over het wat, waar en hoe van mijn BookArt-activiteiten. Nu een enkel woord over het waarom: LIEFDE. Liefde voor het boek - in al zijn aspecten. Ook voor het boek dat uit is, dat niet langer gekoesterd en bewaard wordt, een beetje beduimeld of zelfs viezig is. Er zit in de onderdelen van boek, los van de inhoud,  zoveel schoonheid die het verdient bevrijd te worden. Die boeken geef ik met hart en ziel een tweede, soms zelfs derde leven. In een andere vorm weliswaar. Die metamorfose is naar mijn inzicht een fase in de eeuwige kringloop van de sterrenstof waar uiteindelijk alles en iedereen van is gemaakt.

 

  

 

.